Dalauzi - örmény specialitás

Hozzávalók: (fél hadseregnyi adag, de elfogy)
25 dkg finom méz, 50 dkg dió, 25 dkg mák, diónyi vaj

A mézet egy hibátlan zománcú vagy teflon lábasban szép pirosra pörköljük és nedves tányérra csepegtetve próbára tesszük. Ha a kihűlt méz nem nyúlik, hanem törik, akkor jó! Lassú tűzön pirítsuk, mert könnyen megég!

A darált mákot és diót külön-külön egy lábasban megforrósítjuk - nem pirítjuk! - először a mákot aztán a diót a mézhez adjuk, jól elkeverjük és néhány percig - amíg illata lesz együtt forrósítjuk. Vajjal megkent márványlapra vagy patyolat tiszta deszkára borítjuk, 1 cm vastagon elsimítjuk és még melegen egymásra, félbe hajtjuk (kb. 2 ujjnyi vastagságúra), meglapogatjuk.

Tetejét diógerezdekkel díszíthetjük, ha egészen kihűlt vizes késsel kb. 2-szer 2 cm-es kockákra vágjuk és egymás mellé rakva hidegen tálaljuk.
Nagyon tömény csemege.