Mézes köles felfújt

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 5dkg vaj, 25 dkg Fortunate hántolt köles, 7 dl tej, fél mokkáskanál só, 4 tojás, 1 dl tejföl, 6-8 evőkanál méz
A forma kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa
A tálaláshoz: 8 evőkanál lekvár

A vajat lábasban felolvasztjuk, majd a kölest kevergetve megforrósítjuk rajta. Az időközben felforralt tejet ráöntjük, megsózzuk, kis lángon lefedve 8-10 percig pároljuk, pontosabban addig, míg a tej a tetejéről lefő. Ezután a tűzről lehúzzuk, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk. A kölest így hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni.

A tojások sárgáját a tejföllel és a mézzel jó habosra keverjük, majd a kölest hozzáadjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk, végül a masszát kivajazott, morzsával behintett püspökkenyér-, vagy őzgerinc-formába simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 35-40 perc alatt megsütjük.

Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Ha nem ragad a tűre ragacsos massza, akkor jó. 10 percnyi pihentetés után vágódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük. Melegen, 1 kanálka finom lekvár kíséretében tálaljuk.