Mézes mák parfé

Elkészítési idő: 30 perc és fagyasztás
Hozzávalók: (8 személyre)
2, 5 dl tej, 15 dkg darált mák, 1 citrom vagy narancs lereszelt héja, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 3 tojás sárgája, 10 dkg méz, 3 dl tejszín,
Az öntethez: 30 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs, 1, 5 dl a gyümölcshöz illő bor, 30 dkg a gyümölcshöz illő lekvár

A tejet felforraljuk, és a mákot beleszórjuk. A citromhéjjal meg a fahéjjal fűszerezzük, és állandóan kevergetve rövid idő alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, a tojások sárgáját is hozzáadjuk, majd hűlni hagyjuk. Végül a mézet belecsorgatjuk, és a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.

A masszát hideg vízzel kiöblített őzgerincformába simítjuk, és a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
A megtisztított, kimagvalt gyümölcsöt a borban rövid ideig főzzük. A gyümölcsízt hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz.
Az őzgerincformát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a parfét kiborítjuk belőle, és máris szeleteljük. Tányérra csúsztatva, a forró gyümölcsöntettel körülöntve tálaljuk.