Mézes szilvakocsonya

Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók: 1,5 kg szilva, 1 dl vörösbor, 2,5 dkg zselatinpor, 0,3 dl likőr, fél-fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj meg szegfűszeg, 5 evőkanál méz

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és az egyharmadát -lehetőleg az érettebbeket- turmixoljuk, majd átszűrjük. A bort, a zselatinport, a likőrt meg a fűszereket hozzáadjuk, és kevergetve felfőzzük. Mindössze 1-2 percig forraljuk, amíg a zselatin teljesen el nem olvad benne. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.

A maradék szilvát közepes darabokra vágjuk és mézzel együtt a még meleg zselatinos szilvapürébe keverjük. Egy 1 literes űrtartalmú őzgerincformát megnedvesített celofánnal kibélelünk. A szilvás masszát egyenletesen belesimítjuk, a hűtőszekrénybe tesszük és néhány órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át dermesztjük. Másnap a formából vágódeszkára borítjuk, a celofánt lehúzzuk róla és a kocsonyát forró vízbe mártott késsel szeleteljük.