Túrógaluska alma mártással

Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzapehely, 2-3 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál liszt, fahéj, csipetnyi só, 1 kg alma, 2 darab fahéj, 2 evőkanál méz, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál citromlé, 1 evőkanál liszt a mártáshoz, 1 kiwi a díszítéshez

Jól elkeverjük a túrót a tojásokkal és a tejföllel. Kissé megsózzuk, hozzáadjuk a búzapelyhet és a lisztet. 15 percig duzzadni hagyjuk a tésztát, majd 16 db galuskát szaggatunk belőle, amit forró vízbe kifőzünk. A kész galuskákat lecsepegtetjük, tálra rakjuk és meglocsoljuk 1 evőkanál mézzel. Kiwikarikákkal körítjük, díszítjük a tálat.
Az almamártást külön edénybe tálalva adjuk a galuskák mellé.

Az almamártás készítése
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk az egy evőkanál citromlével, és annyi vízbe tesszük fel főni, hogy éppen ellepje.
Hozzáadjuk a fahéjdarabkákat, a mézet és üvegesedésig főzzük az almákat. A tejfölben csomómentesen elkeverjük az evőkanálnyi lisztet és folytonos keverés mellett, belecsorgatjuk a tűzről levett almafőzetbe. Jól elkeverjük, visszarakjuk a tűzhelyre, és gyengén kevergetve felforraljuk.