Szőlővel-körtével töltött mézes csirkecomb

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 4 nagy csirkecomb, 1 kiskanál só, 1 citrom leve, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 körte, 30 dkg mag nélküli szőlő, 8 dkg füstölt szalonna, 2-2 evőkanál mustár és méz, fél csokor petrezselyem
A körethez: 0, 5 dl édes vörösbor, 2 körte, 40 dkg mag nélküli szőlő, 60 dkg burgonyából főzött, tejszínnel dúsított burgonyapüré

A csirkecombok bőrét ujjal alányúlva fellazítjuk, hogy tölteni lehessen. A sót a citromlé felével meg a borssal összekeverjük és a húst alaposan bedörzsöljük vele. Félretéve 1 órán át érleljük.

A körtét meghámozzuk, 1 centis kockákra vágjuk, a maradék citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a körtével és az apró kockákra vágott szalonnával összekeverjük. A csirke bőre alá töltjük, hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük.

Tepsibe rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) kb. 50 perc alatt puhára sütjük -pároljuk.

A mustárt a mézzel és a finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük, a puha csirkecombokat ezzel megkenjük, majd kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép piros szint kapjon. Amikor kész, levét lábasba szűrjük, ha túl piros lenne, a nagyját szalvétával leszedjük róla. A borral ízesítjük.

A körtét meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk - közben magházát kimetsszük - a boros lébe szűrjük a szőlővel együtt és fölforraljuk. Tálaláskor a töltött csirkecombokat a boros gyümölccsel és burgonyapürével körítjük.