A MÉZ AZ EMBERI TÁPLÁLKOZÁSBAN

· A méz a szervezet energiaforgalmában
· A méz sorsa a szervezetben: a fő alkotórészek biokémiai átalakulási folyamatai
· A mézfogyasztás és a méz alkotórészeinek biológiai hatásai
· Az ásványi anyagok szerepe az emberi szervezetben
· A méz ásványi anyagai és a hatásaik
· Az egyéb kis részarányú méz-alkotórészek és a hatásaik; a méz lehetséges alkalmazási területei

A mézfogyasztás és a méz alkotórészeinek biológiai hatásai

A méz legfontosabb alkotórészeinek - a cukroknak - szerepe, biokémiai átalakulási folyamatai már ismertetésre kerültek: a magas fruktóz- és glükóztartalom, valamint a kisebb részarányú egyéb cukrok jelenléte egyedülállóan koncentrált, nagy energiatartalmú, természetes eredetű élelmiszerré teszi ezt a terméket. E fő biológiai hatás ill. az édesítőszerként és élelmiszerként történő alkalmazás azonban nem az egyetlen tulajdonsága a méznek, az alacsony koncentrációban jelenlévő egyéb anyagok (ásványi sók, enzimek, fehérjetermészetű anyagok, vitaminok) biológiai hatásai sem elhanyagolhatók. Az, hogy mennyiben képesek az egyes összetevők a méz biológiai összhatásához hozzájárulni, mi a valódi értékük abban, az elsősorban a részarányuktól ill. a táplálkozáskor - a mézfogyasztással - felvett mennyiségüktől és attól függ, mennyi az adott anyagból a szervezet napi szükséglete.

 
Főoldal
Tovább
Oldal tetejére